O NAMA KOSTOLOMCIMA

ZAŠTO SE PLAŠITE KADA KAŽEMO DA SMO – kostolomci?

U knjizi sam napisao da je taj naziv, usađen kod našeg naroda po selima, više vekova unazad kao ortopeda - spasitelja, iscelitelja. kostospasitelj, kosto-iscelitelj. Značenje je bilo nameštanje polomljenih kostiju. Zamislite kada iščašite, polomite nogu, koleno, rame i želite što pre da ozdravite. Lekar je daleko 20 km. Volovskim kolima je trebalo ceo dan da vas preveze do lekara. Odmah u posvesti tražite obdarenog seljaka, dedu, babu, kao i danas što radite koji znaju nameštanje (i ako nemaju škole), da pođete do njih da u delić sekunde budete oslobođeni bolova i uzroka bolesti. Potkrepljujem jednim lepim primerom.

Oduševljeni smo ovim isečkom iz novina gde smo upoznali jednu od mnogih baka koje smo opisali u knjizi gde se uklapa u našu priču o našoj staroj močnoj narodnoj ortopediji. Postoje još mnogo takvih živih ljudi kao što je ova baka Olga Lazić u našoj lepoj Srbiji koja se bavi nameštanjem preloma kostiju i koji su poznati i priznati u narodu vekovima. Uvek kažemo da smo PRAKTIČARI ili LEKARI BEZ SKALPELA.

U moje vreme, dosta se radilo ručno, fizički na poljima, u šumi bez mašina, pa je dolazilo do velikih povreda u toku rada. Čim dođe do nekog bola na telu, uzrok je statika-mehanika tela, pršljen, ili je kost polomljena ili pomerena iz ležišta „vinkle“, što kaže moj deda, potrebno je da se što pre vrati u svoje prvobitno ležište. Slušali ste od starijih ljudi, kada se vrati zglob, pršljen u svoje prirodno ležište, istog momenta prestaje bol i odmah možete stati na nogu i time je uzrok bolesti otklonjen. Dajemo poštedu tri dana nakon toga se može krenuti na posao, treninge. Znamo gde da pritisnemo i rešimo problem u delić sekunde. Ima nas raznih. Ovo pričamo za nas. Zato se ne plašite u toj meri kao što pojedinci pričaju o kostolomcima, već sami možete naučiti osnovne pokrete i sebi i svojima pomoći nameštajući, izvlačeći noge, ramena, kolena kao na slikama koje su u prilogu, uspećete da smanjite bol i ublažiti tegobe.

Deda me je kao dečaka učio zanatu nameštanja svih isčašenja, uganuća zglobova i pršljenova. Zvali su ga ortoped - kostolomac, danas je drugačije. Kad se povredite, iščašite, polomite nešto odmah se stavlja gips i onda prelom zaraste kako ne treba (kost preko koske). Zato kao zanatlija kažem, takve povrede koje su nastale i pre 20 godina vraćamo u prvobitno stanje sa nekoliko terapija. Kasnije, i moj učitelj Dušan se zvao narodni ortoped - kostolomac, obučavao me za iscelenje čukljeva, gde za mesec dana ili sada sa tri terapije oni se povlače i nema bola. A za mesec dana ako budete slušali naša upustva, kao da nisu postojali. Tako sam i postao poznat, po nameštanju KOLENA. Kao naslednik porodične tradicije po običaju i amanetu zadržao sam naziv narodni ortoped - kostolomac. Tako će zadržati isti naziv i moji naslednici.

Kako radimo Kako radimo